Tuesday, November 8, 2011

MaSa itu iBaRat nyAwA~


Filem yang membuatkan kita sayang dan hargai masa! SAYANG MASA CAM SAYANG NYAWA! Satu konsep yang begitu sinonim dengan "masa itu emas", peribahasa yang memberi petunjuk kepada manusia agar tidak membuang masa dengan sia-sia dalam menjalani kehidupan seharian.



POSTER NII...!

Andrew Niccol, pengarah In Time melakarkan sebuah cerita menarik yang dilakonkan Justin Timberlake dan Amanda Seyfried yang memfokuskan manusia hanya dapat menikmati hidup sehingga berumur 25 tahun, sesuai dengan watak pelakon yang diketengahkan masih muda! Okey, sangat suka tengok mata heroin, mata bundar! 

Kiranya, jika manusia mahu hidup after 25, diorang kena berusaha sendiri, sehingga sanggup merompak dan menindas hanya semata-mata mendapatkan masa lebih! Mesej yang disampaikan Niccol sangat tepat! Yelah, dapat masa banyak2 pun tak guna kalau tak pandai hargai masa. Enjoy jer lebey. Lama-lama masa habis tanpa faedah! Ingat pula lirik lagu nasyid: "walaupun hidup seribu tahun, kalau tak sembahyang, apa gunanya....bla..bla..bla.... (perumpamaan) So, yang mana masih leka, kautlah seribu keinsafan ya! =) Pesanan kebetulan... Hahha







TENGOK MATA DIA...! CHANTEQ!


In Time cuba cungkil hidup manusia yang suka buang masa dengan "kehendak"! Bukan "keperluan" yang sepatutnya. Kejar kemewahan sehingga "orang miskin masa" ditindas dan mungkin akan mati dengan begitu mudah! Nampaklah kehidupan manusia yang pentingkan diri sendiri semata-mata nak hidup lama. Realiti kat dunia pun sama. Manusia sanggup tindas golongan bawahan, janji dapat nama! 

Menerusi filem ini, ada tahap klimaks, kira syok ar. Sebab si Hero, Will Salas (Justin Timberlake) dapat masa tambahan tiba-tiba sebab dia tolong seseorang. So, dia dapat hidup lebih lama la eh! Ni dalam dunia realiti, masa tu duit! Namun, dia pun dah gelap mata dengan masa yang banyak. Beli kereta mahal dan sewa hotel mahal-mahal. Buang masa gitu jer. Masa babak ni, buat aku geram! Tapi kejap jer... last-last korang kena tengok sendiri! 

Ah, kalau aku lah kan, tak apa miskin duit, janji sedar diri. Tak payah nak mewah sangat sampai sanggup tindas manusia lain untuk nampak lebih maju berbanding manusia lain! Cukuplah bersyukur dengan apa yang ada..... Usaha sendiri. Biar lambat, janji kais pagi petang guna kaki tangan sendiri. Hehhe..

So, nak rasa MASA ITU EMAS, Selamat Menontonlah ya! Kutip mesej banyak-banyak..! =)


p/S: KALO AKU, NAK BERTAHAN UMUR 25 TAHUN JER, SEBAB MASA TAHAP NI RASA MATANG DAN KENAL DUNIA ~ TAPI TAK LOGIK LA... HAHHA




16 comments:

Cik tikah said...

nana dh tgok eh.. hehe..

tarian jari said...

ha'ah..best!! actually minggu lepas ag tgk tp x sempat nk tulis blog~ huhu

Hanis MY said...

mcm best je citer ni, teringin nk tgk jugak...

salam aidiladha...

dill said...

ohho. cambest jek

Salam Aidiladha :)

dill.

ILA HonEyBuNNy said...

fuhhh mata dia...

tergoda la tengok..ehheheh

tarian jari said...

hanis: best...!! die punya idea mmg unik! =)

tarian jari said...

dill: cepat p tgk..!hehe..salam aidiladha juga! =)

tarian jari said...

ila:chanteq kan mata die..!!hehhe

Zuraidah said...

Cett. Itulah kan? Kadang2 bila kita tengok movie Barat ni lebih banyak mesej yang nak disampaikan berbanding dengan tempatan.
*Asyik cerita hantu, cinta, kawin, cerai*

Tapi, ni bukan nak rendah2kan mutu filem tempatan. Sepatutnya, dunia perfileman tempatan ni dapat buka mata dorang.. Biar boleh create filem yang lebih baik and bawa mesej yang lebih value pada masa akan datang. Peace! :)

tarian jari said...

x pe...kritikan membina..!! tp itulah realiti filem tempatan, x de kelainan langsung~ same jer..huhu

Titisan Hujan said...

waa..JT.
nk kna tgk nie


slm aidiladha

tarian jari said...

yupss...salam aidiladha...=)

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Macam best jer citer ni..
byk mesej yg disampaikan..
ada masa nak ajak en.abg nonton.. ^_^

tarian jari said...

pergilah yunk..! kira die amik peribahasa kite..masa itu emas jd masa itu nyawa~hahaha

Mya said...

tak sempat tengok lagiiiii T_T

hajarus said...

cam best jerkkk... weekend ni leh la g tgk... ;d

Related Posts with Thumbnails