Wednesday, August 11, 2010

Bukan Sekadar Tahan Lapar~


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini


Ini ingatan pada diriku sendiri... apabila bulan puasa, apa yang lebih penting adalah menjaga segala anggota badan aku, MULUT, TELINGA, MATA, dan anggota badan yang lain. If aku dapat jaga semua ini, barulah aku dapat rasa kenikmatan bulan puasa yang hanya sebulan sekali dalam setahun. Alangkah indahnya bulan Ramadhan... =)


Malah, hati pun penting dalam segala perbuatan...

Dapatkan Mesej Bergambar di Sini


Oleh itu, sama-sama kita membersihkan hati dengan ayat suci al-Quran dan solat terawih...=) Hati menggerakkan segala anggota badan dan fikiran kita...

Tahun ini aku agak excited nak puasa bersama uncle... semalam, hari first puasa die datang hanya semata2-mata nak wish puasa n niat puasa sama2...sgt TERHARU! ^_^
semoga bulan yg mulia ini memberikan kite lebih keberkatan...



Sempena Bulan Puasa ini, aku nak share beberapa tips amalan berbuka dan bersahur...

1. Berbuka dengan membaca doa.
2. Mulakan dengan minum jus buah-buahan (tanpa gula) atau air yang sedikit manis dan buah kurma 1-2 biji disusuli dengan sembahyang maghrib dan sunat awwabin mengikut kemampuan masing-masing.
3. Bolehlah makan nasi & “noodles”

Nasi “Noodles”
Nasi putih Mee/ Bihun} Berkuah/ Sup
Nasi ulam Koayteow }
Nasi kerabu

4. Kurangkan pengambilan makanan yang berlemak dan berminyak.
5. Lebihkan mengambil buah-buahan dan sayur-sayuran.
6. Kunyahlah makanan dengan perlahan-lahan.
7. Berhenti makan sebelum kenyang.
8. Lebihkan minum air.
9. Selepas sembahyang terawih, bolehlah menjamu 1-2 potong kuih, buah-buah atau jus buah-buahan.
10. Bersahurlah dengan memakan makanan yang tidak berminyak dan berlemak. Pilihan yang disyorkan adalah seperti berikut:

Nasi putih Oats/ Nestum
Roti/ Ban Buah-buahan/ Kurma

Lebihkan ikan, ayam tanpa lemak, daging pepejal (tanpa lemak), hadkan telur dan makanan laut.

3 comments:

suziesanji said...

kenape dlm bulan puase, rase emosi melampau2 ek??hmm.. Na, selamat berposer.. dah2 la ponteng puase tu

ghostwriter said...

0its, aku p0oomm...
kena contr0l ngan suci al-Quran ar beb~
kdg2 ok, kdg2 cpt melenting...so, rajin2 ar bc Quran...hehehehheee..^_^

suziesanji said...

haha.. da bace, kadang-kadang.. hehe

Related Posts with Thumbnails