Tuesday, May 24, 2011

Wat KeK kALo naK kAwen!

Okey, kali ini aku nak share sal buat kek la pulak. Mood nak jadi wife n nak kawen la konon! Tak salah mencuba even tangan cam laki. Semua orang mampu masak tak kira lelaki atau perempuan. Tambahan pula dunia sekarang dah semakin maju yer, mana taknya lensa mata asyik menunjukkan lelaki di dapur dan perempuan di tempat keje! Memang tak semua tapi majoritilah!

SONOKNYER UNCLE YAA...!

Actually ini adalah kek buatan aku for the first time! Demi buah tangan yang sangap nak makan kek. Sanggup aku terjah umah mama orked (beloved sis) semata-mata nak wat kek ni. So, sedap ke, tak sedap ke, orang yang berada di sekeliling aku wajib makan! Hahahha...

Apa yang best kek ni tak payah bakar. SO, agak senang la erk. Meh kita wat kek sama-sama untuk manusia tersayang!




INILAH OREO CHEESE CASE TUK BUAH TANGAN!


Bahan2 :
base -

Oreo 2 peket
mentega buttercup yang diacairkan 3/4 cawan

mixture cheesecake-
1 peket philadelphia cheese.(pakai jenis lain akak tak jamin kemenjadiannya.hehe)
1 cawan gula castor
1 cawan coco emulco
(pakai milo je,lagi sedap kot.)
2 sudu besar gelatin.
(pakai serbuk agar2 je senang nak dapat)cairkan dengan 3/4 cawan air panas
2 cawan susu whip cream
(pukul sampai naik kembang.blender kan pon bley jadi)

Cara-cara:

1) Base cheesecake - gaulkan oreo powder dengan mentega sehingga sebati. Pastu masukkan ke dalam loyang springfoam bulat yang boleh dibuka dari tepi diletakkan kertas alas kek sebelum masukkan mixture tadi. Mama orked cakap guna bekas biasa pom boleh. 2)Masukkan mixture tadi ke dalam fridge sementara anda siapkan cheesecake mixture pulak.

Okey, sementara tu kita pukul whipcream sampai kembang. Asingkan dulu.

3) Lenyek philadelphia cheese, gula, serbuk coco emulco, air gelatin tadi (bagi kentalkan cheesecake. If cheesecake terlebih keras, itu maknanya anda terletak gelatin berlebihan) Last, masukkan whip cream yg kembang tadi.kacau rata.
3) Tuang cheesecake mixture atas base yang di dalam fridge tadi. Simpan kek ke dalam fridge selama sekurang-kurangnya 3 jam.

Hiasan:

Hias dengan buah-buahan ke atas kek ataupun whip cream ikut selera anda la erk. Letak ikan pun boleh la kot. hahhaa... Nah, sekarang dah siap!!! =)



INI MUKA LEPAS BUAT KEK MENJADI. SANGAT SONOK... =)

SPECIAL THANKS TO: MAMA ORKED (sudi ngajar) n UNCLE + MIRA (sudi makan sampai licin) I lebiu...!!

7 comments:

ïêmå å¢klê§ said...

ala..teringin nak buat..
tapi bahan2 2 cam terasing je bagi diri ini..
hihi

Farah Hanis said...

aaaummmm mesti sedap! =)

Cik Lulu said...

bez'y pndai buat kek.. x perlu nak tempah mhal2 kat kedai

ZIPPO MILLER said...

wah..kek buah dan x perlu risau ianya halal...

kesah Li: Episod gaya mutu keunggulan

Hanis Azla said...

akak asyik ambil resepi kek ni aje.. tp buatnya tak juga.. he..he..

Salam kena yer.. Thanks sudi berkunjung ke blog akak..

ghostwriter said...

iema and lulu:buatlah..senang gle...hehhe

farah:hehee...mak u pun pernah wat, so same lah...hahhaa..

zippo: ble pulak kek buah? =/

hanis: cuba ar wat yg ni..hhuhu

Fai Ayie said...

boleh try weekend ni...mcm sedap jer...hehe ;)

Related Posts with Thumbnails